Tijdens de “Moonlight Shopping” in de Veldmaat op 13 december zal de HH. Bonifatius en Gezellenkerk geopend zijn. Iedereen is welkom om een kaarsje bij de kribbe aan te steken of in stilte het Allerheiligste te aanbidden: er staat een monstrans uitgesteld met daarin een geconsacreerde hostie. Daarnaast wordt er in de kerk een kerstconcert gegeven door de Haaksberger Muzikanten om 19.30 uur. Uiteraard wordt er gezorgd voor koffie en thee.

 

Dit jaar zullen we de monstrans van de gesloten Lourdeskerk gebruiken. Deze is na de ontrekking aan de eredienst in de Veldmaat terecht gekomen. Het betreft een prachtig bewerkte monstrans.

 

Wat is een monstrans?

Een monstrans is een houder, meestal van metaal, waarin de geconsacreerde hostie (tijdens de Eucharistie worden brood en wijn lichaam en bloed van Christus, dat heet de transsubstantiatie) wordt getoond. De monstransen hebben een halvemaanvormige knijpertje dat de hostie op zijn plaats houdt; dit wordt een lunula genoemd. De monstrans wordt vaak gebruikt tijdens een Lof of tijdens een processie. Onlangs zijn monstransen uitgebreid in het nieuws geweest toen een Middeleeuwse Monstrans werd gestolen uit een museum in Utrecht en dit uitgebreid was gefilmd door bewakingscamera’s.

 

Hieronder vindt u de foto’s van de kerk tijdens Moonlight Shopping in 2012. Deze foto’s zijn allen gemaakt door Nico Asbroek.