Het Stabat Mater zal op vrijdag 10 maart worden uitgevoerd in de HH. Bonifatius en Gezellenkerk door Ad Fundum uit Bornerbroek. Vorig jaar trok deze uitvoering volle kerken in Delden, Almelo, Tubbergen, Hellendoorn en Bornerbroek.

 

Het Stabat Mater is een van de beroemdste middeleeuws-Latijnse gedichten over de Moeder Gods in haar verdriet om de gekruisigde Christus. Het is genoemd naar de eerste woorden van het gedicht Stabat Mater dolorosa (De Moeder Gods stond bedroefd). Het Stabat Mater is door vele componisten op muziek gezet, o.a. door Haydn, Pergolesi, Rossini, Verdi en Jenkins. Karl Jenkins schreef zijn Stabat Mater in een eigentijdse klassieke stijl. De zang is in Latijn, Engels en soms Hebreeuws, Aramees en Grieks. Jenkins heeft de zes Stabat Mater teksten aangevuld met werk van derden, teksten die ook te maken hebben met het verwerken van verlies. Zo zijn ‘And the mother did weep’, ‘Lament’ en ‘Ave Verum’ aanvullingen op de standaard Stabat Mater tekst. De Latijnse teksten zijn vertaald in alle talen en ook meermaals in het Nederlands.

 

Ad Fumdum heeft het Stabat Mater vertaald naar onze tijd en een verbinding gelegd tussen het klassieke gedicht en actuele gebeurtenissen in de wereld. Met dit concert wil het koor een maatschappelijke boodschap uitdragen en begrip en saamhorigheid bewerkstelligen bij de mensen, ongeacht hun ras, geaardheid, godsdienst of cultuur. Ad Fundum heeft gekozen voor de compositie van Karl Jenkins, de Latijnse teksten zijn vertaald door Willem Wilmink. Tegelijkertijd wordt dit gecombineerd met geprojecteerde beelden die we nu dagelijks via de media te zien krijgen. Beelden van oorlogen, rampen, aanslagen, mensen op de vlucht t.g.v. burgeroorlogen, de verschrikkingen in Syrië, de gruweldaden van IS of het verdriet bij ouders van Syrië-gangers.

 

Ad Fundum 
Ad Fundum is een koor van 28 dames en heren onder de muzikale leiding van pianist en arrangeur Hans Barkel. Het koor ontstond ruim 45 jaar geleden als jongerenkoor van de St. Stephanus in Bornerbroek.

 

Hans Barkel:
“Oorspronkelijk is de compositie van Jenkins bedoeld voor koor met groot orkest. Ik heb het Stabat Mater van Jenkins bewerkt en geschikt gemaakt voor Ad Fundum. De orkestpartituur is nu zo gearrangeerd dat het te spelen is voor een kleiner, bij ons koor passend ensemble van 6 personen. In de oorspronkelijke orkestpartituur gebruikt Jenkins ook etnische instrumenten, waaronder nay en ut voor de oosterse kleuren. De Syriër, Majed Saraydeen, een in de  Arabische wereld bekende dirigent, nay- en utspeler, is graag bereid mee te werken aan onze concerten. Majed is zijn vaderland ontvlucht en probeert in Nederland een nieuw bestaan op te bouwen.  Zo ontstond het begeleidingsensemble bestaande uit: Toon Lansink, strijkpartijen, Ben Gervink, hobo, Engelse hoorn en alt sax, Andre Spoler, fluit, klarinet en alt sax, Anton Aukes, slagwerk, Majed Saraydeen, nay en ut en onze vaste contrabassist Joan Krukkert. Om er een mooie, samenhangende voorstelling van te maken is de hulp ingeroepen van Karel Kunne, bekend als regisseur van onder andere de Passiespelen in Hertme. De teksten worden gesproken door Henny Kuiphuis.”

 

Artistiek leider, arrangeur en pianist: Hans Barkel
Sopranen: Karin Asbroek, Henriëtte Doeschot, Marijke Oonk, Ans Scholten, Rita Schotman, Monique Slamp, Astrid Slot, Monique Snijders, Ans van Rijn, Joyce Nawijn
Alten: Annemarie Berkhof. Jolande Bokdam, Mirjam Braamhaar, Piet Krukkert, Gerrie Oude Lenferink, Lucia Timmerhuis, Agnes Wilmink
Tenoren: Jan Bolscher, Frans Holtkamp, Harry Sulmann
Bassen: Johan Blikmans, Louis Bokdam, Jan Braamhaar, Johan Braamhaar, Leon Dohmen, Jan Oonk
Contrabassist: Joan Krukkert
Solisten uit ons eigen koor: Mirjam Braamhaar, Henriëtte Doeschot, Joyce Nawijn en Gerrie Oude Lenferink

 

Datum: vrijdag 10 maart
Tijdstip: 20.30 uurt
Locatie: HH. Bonifatius en Gezellenkerk, Veldmaterstraat 61, Haaksbergen
Kaarten verkrijgbaar bij:
– Plus Leusink, Veldmaterstraat 174, Haaksbergen 
– Jos Westendorp, tel 06 186 00 463 of mail joswestendorp@home.nl

 

foto: Kerkfotografie.nl